Open Molendag op Texel

Zaterdag 13 mei, tijdens de nationale Open Molendag, zijn zowel molen De Traanroeier als molen Het Noorden open voor publiek. Bij beide molens zijn molenaars aanwezig. Zij laten de wieken draaien en geven uitleg. De twee molens zijn heel verschillend, dus echt een aanrader om beide te bezoeken!

In De Traanroeier bakken vrijwilligers flensjes en drie-in-de-pannen. Ze zijn voor € 1,50 te koop ten bate van de molen. Om zelf te voelen hoeveel kracht nodig is om graan te malen met molenstenen, kan de handmaler worden uitgeprobeerd. De molenaars zijn van 10-16 uur aanwezig om te vertellen over het mechaniek van de molen en uitleg te geven.

Molen Het Noorden is een compleet andere molen dan De Traanroeier. Ze hebben heel verschillende functies, De Traanroeier is een graanmolen en Het Noorden een poldermolen, en de vorm  is anders. De Traanroeier is een stellingmolen met een omloop rondom. De wieken komen tot aan de omloop. Het Noorden is een grondzeiler; de wieken reiken tot aan de grond. De wieken van De Traanroeier hebben kleppen, Het Noorden heeft zeilen. Het Noorden is een uitzonderlijk grote molen, ooit geschikt om polder Het Noorden te bemalen.

Molen De Traanroeier is normaal gesproken als onderdeel van een bezoek aan Museum Kaap Skil te bezichtigen. Op Open Molendag is de molen losgekoppeld van het museum. Hij is dan via de ingang aan de Barentszstraat te bereiken en is gratis toegankelijk. Wie naar het museum wil, moet daarvoor even de hoek omlopen naar de hoofdingang. De Traanroeier is op 13 mei van 10-16 uur open, Het Noorden van 10.30-15.30 uur.

 

Afdrukken

Adres:

Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild

Contact:

Telefoon: 0222- 314 956 (Kaap Skil)
E-mail: info@kaapskil.nl

Openingstijden:

De Traanroeier is te bezoeken via Museum Kaap Skil

Openingstijden museum:

Dinsdag t/m zondag van 10:00 - 17:00
In juli en augustus dagelijks