De vijf molenaars van De Traanroeier hebben opnieuw hun jaarrecord gebroken. In 2016 maalden zij 10.550 kilo tarwe tot meel. Het meel werd afgenomen door Bakker Timmer, de Bonte Belevenis en Novalishoeve en verkocht in de museumwinkel van Kaap Skil.
Nieuw in het lijstje afnemers is Novalishoeve. De biologisch-dynamische boerderij uit Den Hoorn heeft ervoor gekozen hun eigen geteelde graan lokaal te laten malen. Hun eigen bakker bakt er verschillende soorten brood van, voor eigen gebruik en voor in de winkel van de zorgboerderij. Lokaler kan het niet!
De molenaars van De Traanroeier kunnen de tarwe op twee manieren malen: op de wind en elektrisch. De elektrische maalstoel staat op de begane grond, de windaangedreven molenstenen bevinden zich op de steenzolder, bovenin de molen. Het hijsen van de zware zakken graan en meel gebeurt met behulp van de wieken; dit wordt luien genoemd. Via openingen in de verschillende zolders luien de molenaars de zakken graan omhoog en het meel omlaag.